Kasviväriuute, mitä se on?

12.07.2021
värireseda uute
värireseda uute

Kasviväriuute, luonnonväriuute? Toisinaan  minulta kysytään, että mitä nuo uutteet oikeastaan ovat. Usein uute mielletään nesteeksi, mutta uute voi yhtä hyvin olla myös kuiva-aine. Englanniksi termi on selkeä, extract, ja siitä tietää heti mitä sillä tarkoitetaan. Suomeksi sana on jotenkin vieras, toisinaan sanotaan myös ekstrakti, mutta sekin kuulostaa omaan korvaani hiukan hämmentävän vierasperäiseltä. Tykkään, että sanoilla on selkeä suomenkielinen vastine.

Kasvivärjäyksessähän kasvista, on se sitten tuore tai kuivattu, uutetaan väriaine irti esimerkiksi keittämällä (tai vaikka kylmänä nesteeseen, tai esimerkiksi alkoholiin, tätä käytetään enemmän erilaisissa lääkeuutteissa). Kun väri on saatu irrotettua kasvista, voidaan kasviaines poistaa siivilöimällä ja jäljellä on liemi, jossa on pelkkä väri. Tästä väriliemestä saadaan poistettua neste haihduttamalla (tai muulla tavoin, en tiedä tarkempia teollisia menetelmiä tähän), ja jäljelle jää pelkkä väriaine. Tämä on uute, pelkkää väriä, ei enää kasvin osia jäljellä. Eli periaatteessa aina kun kasveilla värjätään, siitä uutetaan ensin väri, ja sitten vasta päästään värjäämään. Jos ei värjätä heti voidaan väri "kuivata". Värien tuottajat tekevät näin jo säilyvyyden parantamiseksi ja kuljetustilavuuden minimoimiseksi. Ja koska mukana ei ole mitään muuta kuin väri, uutetta tarvitsee käyttää huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi kuivattua ja jauhettua kasvia.

Ja onhan nämä uutejauheet aivan ihania käyttää esimerkiksi silloin kun ei ole tuoretta kasvia saatavilla! Luovuutta käyttämällä voi ideoida monia tekniikoita miten niitä voi käyttää aivan eri tavalla kuin nesteeseen uutettuja värejä.

Huomaa myös, että suuri osa verkkokaupassani olevista luonnonväriuutteista on GOTS-sertifioituja, mikä tarkoittaa, että ne tulevat ekologisesti ja sosiaalisesti vastuullisista lähteistä. Myös aluna on nyt uutta laatua, ja se on myös GOTS-sertifioitua! (Tämä saattaa välillä vaihdella, mutta kyseisellä hetkellä myynnissä olevassa tuotteessa on aina tieto jos se on sertifioitua.)

Toivottavasti tämä selkeytti asiaa!


värimatara kasviväriuute
värimatara kasviväriuute