Värimatara III luonnonväriuute GOTS

Laadukas värimatararan juuresta uutettu värijauhe. GOTS 

Tämä värimatara III -uute antaa heleimmän punaisen sävyn kahdesta myynnissä olevasta värimataran uutteesta (taittuu vähiten oranssiin).

Kasvi: Värimatara eli krappi, Rubia tinctorum

Kasviväriuutetta tarvitset huomattavasti vähemmän siitä määrästä, mitä tarvitsisit kuivattua ja jauhettua kasvia. Tarvitset värimatara-uutetta n. 8% keskivahvan värin saamiseksi useimmille kuiduille. Väri on käyttövalmis ja liukenee veteen.

Etenkin krappiuutteet saattavat säilytyksessä paakkuuntua jonkin verran, ilmeisesti niissä olevien sokerien takia. Paakkuuntuneen väri saa hyvin liuotettua veteen kun laittaa värin pieneen kippoon ja lisää hanakuumaa vettä. Se liukenee melko nopeasti itsestäänkin, voit myös välillä sekoitella.

Uute on helpoin ensin sekoittaa lasipurkissa pieneen määrään lämmintä vettä, jolloin saa hierottua kaikki mahdolliset väripaakut purkin reunaa vasten. Pidä värjäyslämpötila melko matalana (alle 65 °C) saadaksesi voimakkaamman punaisen värin, korkeat lämpötilat tekevät väristä ruskeamman ja tuhoavat punaisia väriaineita. Mataralla värjätessä kannattaa materiaali jättää yön yli liemeen värjäytymään.

Värimatara antaa punaisimman värin kovassa, hiukan emäksisessä, kovassa vedessä, joten voit säätää tarvittaessa värjäyslientä pienellä määrällä kalsiumkarbonaattia.

Testasin myös säätää veden kovuutta ja pH:ta sammutetulla kalkilla, ja huomasin, että se antaa kaikista vahvimman ja kylmimmän punaisen. Mutta sitä pitää käyttää todella vähän! Jos kokeilet, niin tee ensin sammutetusta kalkista pieneen vesimäärään liuos, johon laitat esim 1/4 teelusikallisen sammutettua kalkkia. Lisää tätä liuosta värjäysveteen todella vähän kerrallaan, ja sekoita hyvin välillä. Mittaa pH jokaisen lisäyksen jälkeen, kunnes pH on n. 8 (se menee tosi helposti 10-11, jos ei ole varovainen). Tämä nostaa sekä pH:ta, että lisää kovuutta, joita matara rakastaa.

Matara on kaikista haastavin väri, etenkin uutteissa, saada voimakasta punaista. Värjäysveden laatu vaikuttaa paljon asiaan, jos vetesi on kovaa ja pH 7 tai enemmän, niin mitään säätöä ei välttämättä tarvitse tehdä, mutta pehmeä vesi yleensä tarvitsee "muokkausta" voimakkaiden punaisten saamiseksi.

Värin vahvuuteen vaikuttaa aina se miten materiaali on puretettu, myös erilaiset kuidut ottavat väriä eri tavoin, ja esimerkiksi eri villalaadut ja villan käsittelytavat vaikuttavat värjäytyvyyteen, samoin kuin erilaiset kasvikuidut värjäytyvät eri tavoin.

Valmistaja/valmistuttaja: Green'ing, Ranska

Global Organic Textile Standard (GOTS) - Version 6.0


Käytä kaikkia jauheita käsitellessäsi aina suojavarusteita (hengityssuoja ja käsineet). Vaikka jauheet eivät ole myrkyllisiä, ne ovat hyvin vahvoja ja hienojakoisia sekä pölytessään menevät hengitykseen.

Valitse variaatio:

Alkaen 16,00 €