Värimatara luonnonväriuute GOTS

Laadukas värimataran juuresta uutettu värijauhe. Tämä kasviväriuute antaa proteiinikuiduille voimakkaan tiilenpunaisen värin, sellluloosakuiduille vaaleamman/persikkaisen. (GOTS)

Kasvi: Värimatara eli krappi, Rubia tinctorum

Kasviväriuutetta tarvitset huomattavasti vähemmän siitä määrästä, mitä tarvitsisit kuivattua ja jauhettua kasvia. Tarvitset värimatara-uutetta n. 8% keskivahvan värin saamiseksi useimmille kuiduille. Väri on käyttövalmis ja liukenee veteen.

Etenkin krappiuutteet saattavat säilytyksessä paakkuuntua jonkin verran, ilmeisesti niissä olevien sokerien takia. Paakkuuntuneen väri saa hyvin liuotettua veteen kun laittaa värin pieneen kippoon ja lisää hanakuumaa vettä. Se liukenee melko nopeasti itsestäänkin, voit myös välillä sekoitella.

Uute on helpoin ensin sekoittaa lasipurkissa pieneen määrään lämmintä vettä, jolloin saa hierottua kaikki mahdolliset väripaakut purkin reunaa vasten. Tästä oranssimmasta uutteesta on jo valmistusprosessin johdosta osa punaisista väriaineista hävinnyt, joten värjäysliemen lämpötilalla ei tämä uutteen kanssa värjätessä oli merkitystä samoin kuin yleensä mataralla värjätessä. Mataralla värjätessä kannattaa materiaali jättää yön yli liemeen värjäytymään.

Värimatara antaa väriä parhaiten kovassa, hiukan emäksisessä vedessä, joten voit säätää värilientä tarvittaessa pienellä määrällä kalsiumkarbonaattia.

Värin vahvuuteen vaikuttaa aina se miten materiaali on puretettu, myös erilaiset kuidut ottavat väriä eri tavoin, ja esimerkiksi eri villalaadut ja villan käsittelytavat vaikuttavat värjäytyvyyteen, samoin kuin erilaiset kasvikuidut värjäytyvät eri tavoin.


Valmistaja/valmistuttaja: Green'ing, Ranska

Global Organic Textile Standard (GOTS) - Version 6.0


Käytä kaikkia jauheita käsitellessäsi aina suojavarusteita (hengityssuoja ja käsineet). Vaikka jauheet eivät ole myrkyllisiä, ne ovat hyvin vahvoja ja hienojakoisia sekä pölytessään menevät hengitykseen.

Valitse variaatio:

Alkaen 10,00 €