Ekoprintti eli kasvipainanta

06.01.2022

Päivitetty 10.6.2022

Nyt verkkokaupasta on saatavilla myös PDF-ohje! Ohje on kattava paketti, joka sisältää erilaisia tapoja printata. Ohjeessa käsitellään myös siirtopeittojen käyttöä sekä luonnontanniineja vähän enemmän. HUOM! Ohje edellyttää myös selluloosakuitujen puretusoppaan ostamista (tai vastaavien tietojen omaamista jotain muuta kautta).

Kasvien värien ja muotojen siirtäminen kankaalle.

Kasvipainanta eli ekoprintti on tekniikka, jossa ei ole yhtä oikeaa tapaa toimia, ja jossa mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. En kirjoita tähän suoria ohjeita, enkä reseptejä, mutta ehkä tämän pohjalta löydät omat tapasi tehdä upeita printtejä, omia taideteoksia luonnonkasveilla.

Kasvipainanta,
ekopainanta,
kontaktivärjäys,
ekoprintti...


Tekniikallahan on monta nimeä, englanniksi esimerkiksi eco print, bundle dyeing, botanical print, contact dyeing tai botanical contact dyeing. "Botanical print" on oma suosikkini näistä termeistä, koska mielestäni se kuvaa kaikista parhaiten itse tekniikkaa. Ja sen suomennan mielelläni termiksi kasvipainanta. Vakiintuneeksi termiksi on Suomessa tainnut muodostua ekoprintti / ekoprinttaus, ja itse käytän myös termiä ekopainanta (eko-sana on kyllä hyvä yleisnimitys kun viitataan luonnonmukaisuuteen tai ekologisuuteen, mutta haluan itse tarkentaa tämän kasveihin liittyväksi tekniikaksi). Tykkään käyttää termiä painanta koska se antaa itselleni mielikuvan käsityömäisemmästä tekniikasta (vrt. kankaanpainanta), printtaamisesta tulee enemmän mieleen koneellinen työ (vrt. digiprintti), ja tulostaminen yleensäkin. Ekoprintti on kuitenkin hyvä, osuva ja ajan trendeissä elävä termi tekniikalle, joka on juuri nyt tulossa todella suosituksi. Kontaktivärjäys on varmaan alunperin ensimmäinen termi, jota tekniikasta on käytetty, ja se tietenkin kuvaa hienosti tekniikkaa, mutta on myös hyvin laaja käsite. Tämä asia elää koko ajan ja itse ainakin otan käyttöön mielelläni uusia termejä kun tekniikat hioutuvat johonkin suuntaan. Sanojen antamat mielikuvat ovat kuitenkin minulle tärkeitä.

Puhun siis usein kasvipainannasta ja se tarkoittaa periaatteessa samaa kuin kaikki edellä mainitut.

Ekoprintti / kasvipainanta. Puuvillainen vintagelakana.
Ekoprintti / kasvipainanta. Puuvillainen vintagelakana.

Olen opetellut tekniikkaa enemmän tai vähemmän aktiivisesti vuodesta 2018 (ja osittain jo 2017). Silloin siitä ei löytynyt suomeksi oikeastaan mitään tietoa, ja englanniksikin hyvin vähän. Lähdin asiaan myös vaikeimman kautta, eli selluloosakuitujen printtamisella, josta löytyi myös hyvin vähän tietoa. Tietäisittepä mikä erehdysten ja onnistumisten taival tämä on ollut!  India Flint oli ensimmäinen "esikuvani", ja hänen kirjansa "Eco colour - botanical dyes for beautiful textiles" ensimmäinen tiedonlähteeni. Nyt ihan parissa vuodessa tiedon ja eri tekniikoiden määrä on kasvanut valtavasti. Vuosien 2020-21 kesinä sain hiottua omat tekniikkani ja reseptini eri puretuksilla toimiviksi, ja sain myös todella hyviä tuloksia monilla erilaisilla kasveilla. Periaatteessahan koko tekniikassa on kyse kasveista, ja vain kasveista. Mutta, jotta kasvien värit ja muoto saadaan siirrettyä kankaalle, pitää kasveista tietää aika paljon, sekä pitää osata käsitellä ja purettaa kankaat oikein. Eri kasvit tarvitsevat erilaisen puretuksen, jotta ne toimisivat tässä tekniikassa. Kaikkia kasveja ei siis voi, tai kannata, käyttää samoissa töissä, vaan kannattaa tehdä kokeiluja erilaisilla puretuksilla eri kasveille, jotta oppii miten mitkäkin kasvit toimivat. Kasveista pitää myös tietää (tai kokeilemalla hankkia tietoa) joistain ominaisuuksista. Jotkut kasvit sisältävät paljon tanniinia, niillä pystyy tekemään esimerkiksi ihan mustia kuvioita, jotkut taas antavat hyvin väriä ja niillä saa värillisiä kuvioita aikaiseksi, toiset kasvit taas eivät anna juuri mitään jälkeä, mutta näitäkin voi hyvin käyttää jolloin pystyy hyödyntämään kasvien muotoja.
Miten sitten kankaita voi purettaa kasvipainantaa varten? Kannattaa lukea myös aiempi tekstini selluloosakuitujen purettamisesta: täältä. Villa täytyy purettaa alunalla, mutta muuten voit hyödyntää villalle samaan tapaan luonnontanniineja ja rautaa kuin selluloosakuituja ja silkkiäkin printatessa. Rautaa ja tanniinia tulee käyttää proteiinikuiduille (villalle ja siis myös silkille) aina varovaisesti, selluloosakuidut kestävät näitä paremmin. Rauta ja tanniini myös kovettavat kuituja, ja erityisesti villasta ne tekevät karhean liialla käytöllä. Pääsääntöisesti käytän itse vain selluloosakuituja.

Tekniikkaan voi käyttää monia erilaisia puretustapoja, ja omat ohjeeni olen nyt koonnut PDF-oppaaseen. Kokeilemalla voit löytää omat tapasi, mutta jos haluat valmiit, selkeät ohjeet ja reseptit, löydät ne oppaastani.


Voit käsitellä kankaan ensin luonnontanniinilla ja purettaa sitten alumiinipuretteella, tai tehdä erilaisia puretuksia metallipuretteilla.



 Kunhan opettelee perustavat purettaa, voi kokeilemalla löytää aivan uusia maailmoja, ja oppia myös uusia kasveja, se on todella antoisaa! Aina annan ensimmäiseksi neuvoksi, että ota lakana ja revi se tilkuiksi. Tee näihin tilkuihin erilaisia puretuksia ja kokeile niihin erilaisia kasveja. Itse kiinnitän värit höyryttämällä lähes aina, mutta ihan yhtä hyvin kääröt, taittelut, tai miten ikinä oletkin kasvit kontaktiin kankaan kanssa saanut tiiviisti, voi myös keittää vedessä, väriliemessä, rautapadassa ym. Höyryttämisen tai keittämisen sijaan voit myös laittaa käärösi muovipussiin ja heittää kompostorin lämpöön tekeytymään, tai kaivaa maahan ilman muovia ja katsoa mitä maaperän mineraalit ym. sille tekevät. Voit myös värjätä kankaat etukäteen tai jälkikäteen, tai voit suihkuttaa niihin esimerkiksi väreistä tehtyä värilientä, tai ripotella kasviväriuutteita kuivina kostean kankaan pintaan ennen printtausta, jolloin väri kiinnittyy höyrytyksen aikana.

Tässä ei ole yhtä oikeaa tapaa, ja sehän onkin juuri parasta! Luovuus on ylivoimaisesti tärkein tekijä yhdistettynä kasvien ihmeelliseen maailmaan.

Onnistuneita kokeiluja sinulle luonnonvärjäyksen vuonna 2022!



P.S. muokkaan tätä tekstiä sitä mukaa kun huomaan korjattavaa, ja lisäilen kuvia kunhan ehdin kaivella vanhempia töitäni esiin kuvattavaksi (siis ehkä kesällä...), ja kun tulee uusia hyviä esimerkkejä kuvattavaksi. Kurkkaa myös galleriani, siellä on muutamia töitäni: galleria.


Huolellisesti esipestyjä kankaita odottamassa puretuskäsittelyä.
Huolellisesti esipestyjä kankaita odottamassa puretuskäsittelyä.